Zupę meksykańską z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą można podać na pierwsze danie lub kompletny obiad. To prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna zupa. Pachnie kminem rzymskim i kolendrą. Możesz ją podać ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Jest rozgrzewająca i pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli lubisz, dodaj do zupy niewielką ilość posiekanej świeżej ostrej papryczki.
Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem
SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 380 g
- ½ większego batata – 320 g
- 70 g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu lub rosołu
- 1 łyżka oliwy
- 1 nieduża cebula
- 3 małe ząbki czosnku
- 70 ml szklanki śmietanki 30%
- ½ płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz oregano
- większa szczypta kurkumy i ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka dokładnie myję pod bieżącą, zimną wodą, oczyszczam z błonek i kroję w niedużą kostkę. Ważne, by kawałki były dość jednakowe wielkością, równo ugotują się w zupie.
Cebulę, batata i czosnek obieram. Czosnek przeciskam przez praskę, a ziemniaka i cebulę drobno siekam w kosteczkę.
W garnku o pojemności 2,5-3 litry rozgrzewam łyżkę oliwy. Możesz zastąpić ją olejem z pestek winogron lub olejem rzepakowym. Przesmaż na niej posiekane warzywa, często mieszając. Smaż tak warzywa na lekko średnim ogniu przez 3-5 minuty. Dodaj suchą czerwoną soczewicę. Możesz ją uprzednio opłukać na sitku zimną wodą. Smaż wszystko razem minutę.
Następnie wlej bulion lub aromatyczny rosół, dodaj przyprawy, zagotuj. Kolendry możesz użyć w ziarenkach, wystarczy ją zmielić np. w moździerzu. Gotuj 5 minut, następnie wrzuć kawałki kurczaka. Zmniejsz moc palnika i gotuj na lekkim ogniu przez 20 minut.
Gdy zupa będzie ugotowana zdejmij ją z ognia i dodaj śmietankę 30 %. Nie trzeba jej hartować, ważne by była w temp. pokojowej. Wyjmij ją wcześniej z lodówki.
W razie potrzeby dopraw zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podawaj ze świeżo skrojoną kolendrą i natką.
Smacznego.
Wspaniały przepis, pyszna zupa 🙂
Dziękuję 🙂
Przepis pierwsza klasa. Dziękuję za inspiracje zupy z mięsem:)
🙂👍
Zupa rewelacja. Robię po raz setny chyba:)))
Super;)