Pyszne i proste chlebki naan na jogurcie to super pomysł na dodatek do curry, mięs, sosów, sałatek, jako zamiennik pieczywa do śniadania, kolacji. Chlebki naan możesz zajadać z wszelakimi sosami, gulaszami, także warzywnymi, szaszłykami, potrawami z grilla.. Smakują same jako zamiennik pieczywa. Pasują do sałatki z rukoli. Idealne polane delikatnie oliwą, np. oliwą czosnkową oraz posypane mieszanką ziół: oregano, ziołami prowansalskimi, słodką lub ostrą papryką. Chlebki naan możesz maczać w domowych sosach, np. tysiąca wysp lub czosnkowym. Poniżej dokładny opis wykonania krok po kroku oraz dwie możliwości przygotowania: smażenie lub pieczenie. Zapraszam po super uniwersalny i sprawdzony przepis na chlebki naan.
Chlebki naan
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej – 310 g
- 80 g gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży – 1 saszetka drożdży instant
- ½ szklanki letniej wody – 125 ml
Do podania: oliwa, mielona słodka papryka, oregano, świeże posiekane zioła.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej – 310 g
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży – 1 saszetka drożdży instant
Do suchych składników dodaj ½ szklanki letniej wody, łyżkę oliwy oraz 80 g gęstego jogurtu naturalnego – około trzech czubatych łyżek.
Składniki wymieszaj, najpierw łyżką, następnie ręką. Wyrabiaj do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta.
Z ciasta utwórz kulę, przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na 70 minut do wyrośnięcia. Wybierz ciepłe miejsce. Możesz nagrzać piekarnik maksymalnie do 35 st. C, wyłączyć piekarnik i tam wstawić ciasto.
Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto chwilę wyrób na stolnicy lekko podsypanej mąką. Podziel je na cztery części.
Każdy kawałek podziel na pół, powstanie 8 kawałków surowego ciasta. Będziemy z nich smażyć 8 chlebków naan.
Z każdego ciasta uformuj zgrabne kulki, lekko je spłaszcz.
Następnie rozciągnij palcami na kształt niezbyt cienkiego placka. Możesz je też rozwałkować.
Placki naan smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej i suchej patelni.
Usmażone placki naan polecam posypać mieloną słodką papryką, oregano i polać delikatnie oliwą. Udekoruj posiekaną natką, koperkiem, kolendrą..
Chlebki naan możesz także upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je około 8 minut aż ładnie się zarumienią.
Chlebki naan maczane w pysznym warzywnym ratatouille są idealnym pomysłem na obiad.
Chlebki naan
Smacznego.
Inspiracja przepisu: AniaGotuje.pl
No cudooo, dokładny opis, fotki, dziękujemy!
Jestem stałą czytelniczką, naprawdę się cieszę że tu trafiłam;))
Dziękuję, mil mi 🙂
Pycha przepis! Wreszcie mi się udało:))
Super 🙂👍
Super dokładny opis super przepis, idealne proporcje.
Dziękuję za przepis.
Dziękuję 🙂